AT Para

Para ijsho​ckey Amsterdam

Interview Jorg Landman voorafgaand aan de NEPIHL

Interview Jorg Landheer

Morgen start de tweede editie van de NEPIHL (Northwest European Para Ice Hockey League) in Dordrecht. Een nieuwe competitieleague opgezet door een aantal Europese para-icehockeyverenigingen. Twee Nederlandse clubs, Amsterdam Tigers en Para Nijmegen Devils doen ook dit jaar als één samengesteld team mee, onder de naam van Polar Bears Dordrecht. In de voorbereiding spraken we met Jorg Landheer; speler, contactpersoon en teamleider van Amsterdam Tigers.

Vertel eens wat meer over jezelf.

Wie ben je? Bij welke club ben je actief? Hoelang en hoe vaak speel/train je?
Mijn naam is Jorg Landheer, 51 jaar jong. Sinds 1998, met onderbreking van 2009-2016, speel ik bij Amsterdam Tigers Para. Ook ben ik contactpersoon/teamleider bij deze fantastische club! Wij trainen één keer in de week (op zondagmiddag).

Hoe ben je met Para Ice Hockey in aanmerking gekomen?

Ik ben in 1998 in aanraking gekomen met deze sport bij de toenmalige club in Amsterdam, Amsterdam Huskies, en het enige virus opgelopen waarvan je wil dat het je nooit meer loslaat. In 2016, toen Amsterdam Huskies een doorstart maakte onder de vlag van ijshockeyclub Amsterdam Tigers gaan kijken en natuurlijk gelijk “even” meedoen met de open dag om nooit meer weg te gaan….

Hoe staat het ervoor met het Para Ice Hockey in Nederland?

We zijn groeiende, inmiddels kan er behalve in Amsterdam ook para ijshockey gespeeld worden in Dordrecht en sinds afgelopen seizoen ook in Nijmegen. In Groningen worden ook initiatieven ontplooid. Het komende seizoen heeft zowel Amsterdam als Dordrecht meer dan één lijn aan spelers, wat het mogelijk maakt om onderling wedstrijden te organiseren. Nijmegen zit hier, ondanks hun prille start, dicht tegenaan. Het kan mij niet groot genoeg zijn, dus zowel in aantal spelers per club als het aantal plekken mag het allemaal nog best een graadje beter. Een selectie bestaat idealiter uit 15 spelers. Wij spelen wedstrijden al wanneer we er 7 hebben: één lijn + een wissel!

Komend weekend wordt de tweede editie van de NEPIHL georganiseerd. Speel je zelf mee? Wat is jouw rol komend weekend?

Ik ben helaas geblesseerd, dus verwacht niet op het ijs te komen en zeker niet het gehele toernooi. Ik ga natuurlijk nooit naar een ijshal zonder mijn slee, sticks en bescherming achterin de auto, dus mocht het ultieme zich voordoen kan ik me altijd nog beschikbaar stellen. Hierdoor zal ik me het komend weekend vooral bezig houden als bench official met de klok ((para) ijshockey wordt gespeeld met stopklok, wanneer de scheidsrechter fluit, start of stopt de klok), het geluid en/of de sheets.

Hoe kijk je tegen het toernooi aan? Hoe schat je de kansen in van Nederland?

Het wordt ongetwijfeld een mooi toernooi met een weerzien van vrienden en bekenden uit het buitenland. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat wij op finalezondag waarschijnlijk gaan spelen om de 3e en 4e plaats. De buitenlandse teams Sheffield Steelkings (VK), Antwerp Phantoms (Be) en Bisons de Neuilly-sur-Marne (FR) schat ik toch wel wat hoger in.

Waarom zou eigenlijk iedereen de sport Para Ice Hockey moeten beoefenen?

Para ijshockey is als sport en het bewegen wat je doet te vergelijken met cross-fit. Zeer geschikt voor degenen met een mindere beenfunctie. Het is enorm goed voor je core-stabiliteit, rompbalans, arm- en buikspieren. Zelf ben ik geboren met Cerebrale Parese (spasticiteit aan rechterzijde + linkerbeen), ik zal nooit de allersnelste worden maar op de één of andere manier heeft mijn spasticiteit aan zowel het boven- als onderlichaam hier minder invloed dan bij andere sporten die ik ook geprobeerd heb.

Wat is er zo leuk aan Para Ice Hockey?

Het is een spel van inzicht en doorzettingsvermogen, daarnaast kan je natuurlijk ook zo af en toe is een lekkere beuk uitdelen. Je bent net zo aangekleed, ingepakt als een normale ijshockeyer. Dus helm, nek, elle boog en bodyprotector voor het bovenlichaam en legguards voor je benen.

Is de sport alleen bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking of kan iedereen deze sport beoefenen?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag: Beide!
Op nationaal niveau en bij vriendschappelijke toernooien zoals het NEPIHL toernooi mag iedereen meedoen. Wanneer het om EK’s, WK’s en Paralympische Spelen gaat moet je wel geclassificeerd worden. Maar dat gesprek ga ik graag tezijnertijd met je aan. Zover zijn we in Nederland nog niet! De Paralympische Spelen halen is wel het ultieme doel….

Wat wil je alle lezers tot slot meegeven?

Kom komend weekend naar Dordrecht! Op zaterdag begint het om 10.00 uur, de laatste wedstrijd eindigt om 16.00 uur. Op zondag begint de wedstrijd om de 3e en 4e plaats om 10.00 uur. De finale begint om 11.30 uur.

Voor meer informatie over de clubs en mogelijkheden voor Para Ice Hockey, mail naar Amsterdam Tigers Para info@at-para.nl.