AT Para

Para ijsho​ckey Amsterdam

Para ijshockey verenigingen in Nederland

Nederland kent nu een paar verenigingen die para ijshockey aanbieden. Het leuke van Para ijshockey is dat spelers met en zonder een handicap samen op het ijs in de slee plaats kunnen nemen. Dat maakt Para ijshockey misschien wel de meest inclusieve sport die er bestaat.

De oudste en grootste is Amsterdam. Begonnen als Huskies en nu onderdeel van de Amsterdam Tigers. Amsterdam, Beter bekend als AT-PARA (Amsterdam Tigers Para) heeft voldoende spelers om een geheel eigen team op het ijs te zetten. Dat is een unieke situatie waar we als Amsterdam heel trots op zijn.

In Dordrecht trainen de Polar-Bears, de Polar Bears hebben als enige van de huidige 3 verenigingen geen binding met de Dordrecht Lions. De Polar Bears staan los van de ijshockeyclub en trainingen in de ijshal in Dordrecht.

In Nijmegen zijn de Para Nijmegen Devils nu een jaar actief. Nijmegen traint in de Triavium ijshal.

Sinds 2023 zijn we samen met deze twee andere verenigingen een Nederlandse mini competitie aan het opzetten om meer wedstrijden te kunnen spelen, meer bekendheid aan de sport te kunnen geven. Nu hebben de Devils en de Polar Bears nog spelers nodig van Amsterdam om een compleet team op het ijs te kunnen zetten. Maar Dordrecht is nu ook bijna zover dat ze een compleet eigen team kunnen laten spelen.

Samen met een paar andere verenigingen in Noord Europa is sinds 2022 de NEPIHL een jaarlijks terug kerend evenement. Met dit evenement maken we de sport nog aantrekkelijker omdat er weer meer wedstrijden te spelen zijn.

Met de komst van de NEPIHL hebben we een internationaal karakter toegevoegd in Para ijshockey voor Europa. NEPIHL staat voor North European Para Ice Hockey League. Er doen teams mee uit Engeland, België, Frankrijk, Nederland en sinds 2024 zit er een team uit Finland in de deelnemerslijst.